JEDINSTVENI RESORT

U Rimskim termama koje se nalaze u jednom od najljepših mjesta u Sloveniji, u Rimskim Toplicama, rukom pod ruku koračaju bogata tradicija i suvremene turisticke usluge. Priuštite si odmor od svakodnevne žurbe i obaveza. Vratite se suštini: umirujuća priroda, zdravlje, blagostanje i opuštanje. U prekrasnom okruženju Rimskih terma predajte se užicima u ljekovitoj vodi iz dubina i vratite se u pravi rimski raj.

Gdje se susrecu povijest i suvremenost

Uzmite odmor od svakodnevnog života i uronite u zagrljaj umirujuce prirode koja vam vraca zdravlje i dobar osjecaj te nudi opuštanje.

U prekrasnom okruženju Rimskih terma predajte se užicima u ljekovitoj vodi iz dubina Amalijina i Rimskog izvora. Priuštite si najbolje što vam nudi sjecište tradicije i suvremenosti.
Vec su stari Rimljani bili svjesni ljekovitih sastojaka termalne vode, jer su vec 39 pr. n. e. na mjestu gdje se danas rasprostiru Rimske terme izgradili prve bazene s toplom i hladnom vodom. Prolazila su stoljeca, a popularnost izvora s cudesnom vodom sve je više rasla. Ovamo su dolazili clanovi kraljevskih obitelji u uvjerenju da su otkrili cudesan ljekoviti izvor. Terme su dugo bile dostupne samo pripadnicima viših slojeva i visokim vojnim casnicima, a tek su u posljednjih nekoliko godina dostupne svakome tko želi isprobati njihove ljekovite ucinke.

Istraživanja su dokazala da je akrotermalna voda u Rimskim termama po sadržaju kemijskih elemenata koji blagotvorno utjecu na ljudsko tijelo jedna od najbogatijih u Sloveniji. Na dobro stanje covjeka poticajno djeluju i okruženje u kojem se ljecilište nalazi, kristalno cist zrak i bajkovit krajolik netaknutih šuma.

Iskoristite našu ponudu! Riješite se umora i stresa, ispunite svoj život pozitivnom energijom, dovedite tijelo i duh u ravnotežu te živite u harmoniji.

Povijest

Na mjestu gdje se danas nalazi kupalište pronadeni su mra- morni žrtvenici i zavjetni spomenici posveceni nimfama i rim- skoj boginji zdravlja Valetudi.

Rimske terme prvi put se spominju u akvilejskoj listi- ni 1486. godine, a uistinu su zaživjele nakon 1840. godine. Te ih je godine u ime svoje žene Amalije kupio veletrgovac iz Trsta Gustav Adolf Ulrich, jer je zbog blagotvornih ucinaka ovdašnje termalne vode ozdravio.

Nakon 1848. godine Rimske terme posjetili su mnogobrojni ugledni gosti, kao što su engleska princeza i pruska prijestolo- nasljednica Viktorija, Napoleonova sestra, princeza Murat, austrijski književnik Franz Grillparzer, srpski književnik Vuk Karadžic, car Ferdinand, nadvojvoda Ivan i mnogi drugi.

Tijekom Drugoga svjetskog rata Rimske terme zauzela je nje- macka vojska i preuredila ih u bolnicu za svoje vojnike. Od kraja Drugoga svjetskog rata do 1991. Rimskim termama upravljala je Jugoslavenska narodna armija. Ljekovite ucinke termalne vode i prekrasnog okoliša u to su vrijeme primali samo zatvoreni krugovi oficira.

Danas su Rimske terme otvorene i za vas. Omogucu- ju vam da se vratite umirujucoj prirodi, zdravlju, do- brom osjecaju i opuštanju. Pritom vam pomaže termalna voda koja ljekovito djeluje na ljudsko tijelo.